Xtractor på kodäventyr i Berlin

Nedan är en reseberättelse från Johanna och Frida, som till vardags jobbar med frontend-utveckling och att förädla digitala utbildningar på Xtractor. Utbildningsresan de gjorde var i regi av Tjejer Kodar, som, förutom i Berlin, också utbildar kvinnor i programmering på destinationer såsom Palma, Barcelona, London och Stockholms skärgård.

alert(’Hello world!’ )

Vår första uppgift på JavaScriptkursen med Tjejer Kodar var just att skicka ut denna enkla textsträng till våra webbläsare. I retur fick vi upp en liten pop-up ruta med texten ”Hello world!”. Just dessa två ord demonstrerar de absolut minsta villkoren som behövs för att kunna köra ett JavaScript. Det verkar kanske inte särskilt märkvärdigt att skicka en textsträng till sin webbläsare och skapa en pop-up med textinnehåll, men det är en speciell känsla när man får något att hända med ett nytt programmeringsspråk för första gången. Nästan liknande känslan man får av att vara nykär.

I vårt dagliga arbete med författarverktyget Adapt stöter vi på JavaScript i princip hela tiden. Det finns alltid där i bakgrunden och kör olika typer av funktioner. Men i ärlighetens namn är här med JavaScript inte alltid helt självklart eller greppbart. Därför packade vi väskorna och tog oss till Tysklands vackra huvudstad för att spendera helgen tillsammans med ett gäng andra programmeringssugna tjejer. Att intensivt bara få fokusera på JavaScript under en hel helg tillsammans med trevligt sällskap och bra lärare i en avslappnad miljö har äntligen fått polletten att trilla ner.

Innan vi kom ner till Berlin hopade sig frågorna.
• Hur fungerar ett API?
• Vad är egentligen ett objekt?
• Hur hänger allt ihop?

JavaScript är ett objektorienterat programmeringsspråk som körs direkt i webbläsaren. På en webbsida byggs strukturen upp av HTML, stylingen av CSS och så fort något händer och sidan inte längre bara är statisk är det troligtvis JavaScript som är inblandat. Som vår kursledare Sanna beskrev det: ”Om HTML är skelettet så är CSS:en sminket och kläderna. JavaScript, det är personligheten.”

Uppgiften vi fick under helgen var att med hjälp av ett API hämta in och sortera nyheter på en egen nyhetssajt. Ett API (Application Programing Interface) är ett färdigt block med kod som kommunicerar data och som möjliggör inhämtning av data till andra sidor. Vi använde ett Google API för att hämta in och visa våra nyheter på våra respektive nyhetssidor.

Stämningen i klassen var stundvis låg, förvirrande mummel blandades med djupa suckar. Varför gör inte koden som vi vill? Hur fick man den där ”Läs mer” knappen att faktiskt fälla ut någon text? För att i nästa sekund övergå i glada förvånade utrop och lyckliga leenden som sprider sig genom hela salen när man plötsligt får det att fungera. JavaScript är lite magi på så sätt. Plötsligt faller det bara på plats och fungerar. Och känslan av att vara pirrigt nykär sprider sig åter i bröstkorgen.

Lagom när vi precis började känna att vi fått grepp om det hela var den intensiva kurshelgen slut och det var dags att säga hejdå till alla roliga och smarta tjejer vi träffat under de här tre dagarna. Tillsammans gick vi från att säga hej till världen till att ha skapat egna nyhetssidor där vi med hjälp av olika funktioner delade och sorterade ut innehåll. Tänk vad mycket man kan åstadkomma på bara tre dagar!

Johanna och Frida i Berlin

Johanna Lundgren och Frida Fredblad, frontend-utvecklare på Xtractor