Virtual Reality (virtuell verklighet) har varit en het snackis i flera år. Den skulle få oss att kunna vara på platser och uppleva saker med en närvaro som gör det verkligt. Men det har inte blivit den succé som förutspåddes. Varför – och vad är status? Och hur har Xtractor jobbat?
För att förtydliga vad Virtual Reality innebär (framåt kallat VR) kan man dela upp det i två huvudgrupper – här kallat ”Digital verklighet” och ”Faktisk verklighet”.

Digital verklighet
Att skapa bilder och filmer med 3D-teknik, såsom fallet med filmen Toy Story och annat animerat, är komplicerat. Men när man skapat sina miljöer är det relativt enkelt att skapa 3D-upplevelser. Dessa kan även räknas fram i realtid och då kan man använda det för interaktiva spelupplevelser. Spelbranschen har fått upp ögonen för detta och har en spridd teknik som fungerar bra. Detta kan användas av utbildning också och används bland annat för att träna soldater i strid, flygsimulatorer, bilkörning, krankörning, med mera.
Faktisk verklighet
Faktisk verklighet är att filma eller fota den riktiga världen med kameror. Här finns det en vattendelare och det är undernivån om det ska vara en stereobild eller inte. Monobilder är enkelt att skapa och det finns en mängd kameror som är billiga, under 4 000 kronor, som klarar av att skapa bilder med ett klick. De flesta datorer och smartphones klarar av att spela upp dessa filmer. Men detta är egentligen inte VR utan det kallas 360-bilder. Mäklare av lägenheter använder 360-bilder och hela Youtube är fullt av 360-filmer.
Stereobilder däremot är en helt annan historia. Stereobild är man har en bild som visas för höger öga och en annan bild för vänster öga. Mellanrummet mellan kamerorna gör att man kan se djup i bilden och upplevelsen blir då en riktigt närvarokänsla. Utmaningen är att det är en betydligt svårare teknik för att lyckas med detta. Man måste ha en stereokamera för att kunna ta dessa bilder, dvs höger och vänster bild måste vara tagna med 65 mm mellan objektiven – precis som våra ögon.
Genom detta så blir det djupkänsla i bilderna – höger och vänster öga får lite olika bilder som ger djupkänslan. Här kommer den första utmaningen in: dessa kameror är antingen dyra eller svåra att bygga. Sedan tillkommer bearbetningen av bildfilerna.

Vi på Xtractor är nu uppe i den 4:e generationen kamera. Vi börjande för några år sedan med 14 billigare kameror, men är nu nere på en kamerarigg på 10 kameror som fungerar bra.
Men den största utmaningen med VR-är tekniken är att visa filmer i stereoformatet. För detta så behövs en VR-enhet för att visa filmen. Det kan vara antingen ett visir som en smartphone kan stoppas in i en eller en specifik VR-display.
Är man intresserad av teknikutmaningar så fungerar det efter lite (egentligen mycket) arbete och läsande av manualer.
Men …
… om man ska utbilda 1 000 personer på distans så fungerar det helt enkelt inte. Tyvärr för oss på Xtractor. Man får då anpassa tekniken så det används en plats där det finns en kunnig person som kan hjälpa till med alla småsaker, men det kan mest upplevas som väldigt svårt och ofullständig teknik att arbeta med 3D-upplevelser.
Men det går att använda på platser där man har kontroll på användarna. Detta kan vara på mässor, utbildningssituationer med få personer men som behöver en djup aha-känsla inom något område. Det kan gälla hur det ser ut – och känns – när det brinner, man befinner sig på hög höjd, pratar inför publik, med mera.
Varför har då succén uteblivit?
Det kan beskrivas med en enkel formel:
Tid och pengar = X
Upplevelsen = Y

Än så länge så gäller oftast att X > Y, det vill säga att det kostar mer än det smakar. Men så fort antingen tekniken blir billigare och enklare eller upplevelsevärdet blir högre, så är vi övertygade att tekniken med VR kommer att slå igenom på allvar inom utbildningssektorn.
Redan idag finns det dock som nämnt flera tillfällen då ekvationen går ihop mer än väl, så tveka inte att höra av dig till oss om du vill veta mer – och kanske pilota eller utvärdera en VR-satsning i ett av dina utbildningsinitativ.
Staffan Westelius
staffan.westelius@xtractor.se
Head of Film, Xtractor