Värdet av tempo

Som gammal filmvetare vet man att variation av tempo är en förutsättning för att skapa dynamik och på så sätt få betraktaren att sugas in i den berättelse filmskaparen vill förmedla. Det kan (för väldigt många i alla fall) lätt bli ointressant att titta på exempelvis Tarkovskijs ”Solaris” eller Andy Warhols ”Empire”, med ett konstant långsamt tempo. Samtidigt är det troligtvis otroligt stressande att titta på 1,5 timmes lång musikvideo med ett konstant rappt tempo.

Tempo i film skapas ju förstås i redigeringsrummet med hjälp av klippning, ljud och musik.

Hur kan detta översättas till utbildning då?

Helt enkelt på ett ganska liknade sätt. Utbildning behöver ju precis som film engagera användaren. Genom att lätta upp blended learning-program eller e-learningproduktioner med tempofyllda filmer – animerade eller verkliga. För att ytterligare krydda anrättningen kan dessa kompletteras med musik, ljudeffekter eller karaktärsinspelningar i större utsträckning.

Lite dyrare ja, men tillräckligt billigt för att skapa en bättre användarupplevelse och på så sätt skapa en bättre pedagogisk effekt för den alltmer kräsna användaren.

Men tänk om det går för fort då? Tänk om användarna inte hinner med? Tänk om det blir otydligt? Orosmomenten är många, men de två exemplen nedan bevisar motsatsen.

Johan Olofsson

Projektledare och pedagogisk rådgivare, Xtractor

 

Anti Scampi
(Längd: 1 min 30 sek)

The Crisis of Credit Visualized
(Längd: 11 min 10 sek)