Surfplattor underlättar interaktiv utbildning

Med iPad har intresset för surfplattor exploderat. Apple har tagit initiativet till att skala bort flera lager mellan användare och programvara. Borta är förvirrande filsystem med kataloger och foldrar. Gränssnittet är intuitivt och du jobbar direkt med fingrarna på skärmen. För interaktiv utbildning kan de nya surfplattorna innebära stora möjligheter.

Det finns flera egenskaper hos surfplattan som gör den intressant för interaktiv utbildning. Den har ett litet och lätt format samtidigt som skärmen är tillräckligt stor för att ge förutsättningar för en god pedagogik. Standardformatet för en e-learning är faktiskt inte mycket större än en läsplattas skärm.

Jämfört med en vanlig PC öppnar surfplattan upp för en högre grad av interaktivitet. Med dina fingrar kan du utföra flera moment samtidigt. Du pekar, drar, förstorar, snurrar, klickar… För målgrupper med låg datorvana är det här ett intuitivt agerande. Barn är ett bra exempel. Det tar en 5-åring någon minut att lista ut hur de ska använda en smartphone eller en läsplatta. Framför en dator däremot tar det lång övning innan hon kan hantera musen, förstå hur hon ska klicka, vilka tangenter hon ska trycka på, hur hon öppnar ett dokument och så vidare. En vuxen är sällan lika novis, men använder du inte en dator i det dagliga arbetet kan gränssnittet definitivt utgöra en tröskel som kan ta tid att ta sig över.

Surfplattan öppnar också upp för ett flexiblare och enklare genomförande av utbildning. Inom organisationer där de anställda inte har egen dator är det enklare att ställa ett antal surfplattor till deltagarnas förfogande än datorer som ska förses med operativsystem och programvaror. Och deltagarna kan genomföra utbildningen i den miljö som passar dem.

Hypen med surfplattor är slutligen också något som den snabbfotade personalutbildaren kan utnyttja. Handelns utredningsinstitut har utsett surfplattan till årets julklapp och det enda som verkar kunna hindra en rekordförsäljning är att tillverkarna inte hinner leverera de utlovade kvantiteterna i tid. Det breda intresset lär göra de flesta medarbetare motiverade för att använda läsplattan i utbildningen.