Några skrivtips från Xtractors språkvetare, del 2
Det finns så klart mängder av detaljer som man kan slipa på när man skriver.
Vill du få koll på det mesta är exempelvis Svenska skrivregler en fantastisk källa till information. Om du inte har tid eller ork läsa hela boken från pärm till pärm kan jag tipsa om några guldkorn. Det handlar om små skrivdetaljer som kanske inte är livsavgörande, men som visar att du vet vad du håller på med … Skriv som ett proffs, helt enkelt!
- Semikolon
Semikolon används huvudsakligen för att sammanfoga två huvudsatser* som man tycker hör ihop så starkt att man inte vill skilja dem åt med en punkt.
Ett exempel är ”Jag tycker så mycket om grammatik att jag inte vet vart jag ska ta vägen; jag skulle kunna fortsätta läsa hela natten!”.
*Tips för att skilja huvudsatser från bisatser: Om du stoppar in ett ”inte” i en huvudsats hamnar det alltid efter det finita (vilket ungefär betyder ”böjda”) verbet. Exempel: ”Jag vill (inte) hoppa fallskärm”, till skillnad från en bisats som ”Eftersom jag (inte) vill hoppa fallskärm”.
- Tankstreck
Det är väldigt vanligt att bindestreck (-) används på ställen där man egentligen bör använda tankstreck (–).
Bindestreck ska i huvudsak bara användas i sammansättningar (”fotbolls-VM”) och vid avstavning, medan tankstreck används exempelvis framför förklarande satser (”Jag skrattade högt – jag hade undkommit faran!”) och runt inskott (”Många – men inte alla – gillar kaffe.”). Dessutom används tankstreck i formuleringar som ”på sträckan Stockholm–Göteborg” och ”10–15 personer”.
Ofta går det att använda kortkommandot Alt + 0150 för att skriva tankstreck på datorn, om programmet du använder inte omvandlar bindestreck automatiskt.
- Parentetiska inskott
Om man vill skjuta in en fras eller en sats i en mening, och åstadkomma en liten paus runtom, kan man använda sig av kommatecken, parentes eller tankstreck.
Kommatecken och parenteser ger inskotten mindre vikt (”Vi som var där, nöjda och glada, ville inte gå hem igen.”), medan tankstreck snarast framhäver dem (”Att veta – och ibland att inte veta – kan vara väldigt betungande.”).
Ett fel som man ofta ser är att skribenter inleder ett parentetiskt inskott, men sedan glömmer att avsluta det – vilket kan få läsarna att tappa läsrytmen och stanna upp.
- Mellanslag före tre punkter
En regel som inte så många känner till är att det på svenska är skillnad mellan att skriva exempelvis ”Järn …” och ”Järn…”.
Mellanrummet före de tre punkterna signalerar att man har utelämnat ett eller flera ord (”Järn heter ferrum på latin.”), medan tre punkter i direkt anslutning till ordet betyder att det är avbrutet mitt i (”Järnspikar!”). Det senare är vanligast i skönlitteratur och ordagranna citat: ”’Järn…!’, skrek Olle när han hamrade sig på tummen.”.
Lotta Lundbäck
Manusförfattare, Xtractor