Ja, så sa W. Railo på ett målstyrningsseminarium redan 1998. Och visst låter det tufft? Tänk på hur löparen springer ett hundrameterslopp, de ger allt under säg tio tolv sekunder. Sedan vill de veta om deras insats resulterade i den sluttid som de förväntade sig. Föreställ dig då en hundrameterslöpare som aldrig passerar något målsnöre, hur länge orkar en sådan löpare springa innan hen tröttnar? Eller hen springer tills hen stupar? Och i ärlighetens namn, om du var tränare visst skulle du vilja se ett resultat av den tid ni lagt ned i förberedelse innan loppet?
Nytt år, nya möjligheter och många förbereder sig inför det årliga utvecklingssamtalet. Låt det inte vara en aktivitet som bara behöver genomföras utan använd tiden väl för det är nu det roliga börjar! Det är både skördetider och förberedelsetider eftersom vi får möjlighet att följa upp förra årets resultat och kan planera för nya lyckade insatser. Vi laddar inför kommande VM genom att stämma av hur vi har presterat tidigare och laddar upp inför nästa tävling med hopp om att utvecklas och vinna ännu mer. Men hur vore det att förbereda sig inför ett VM om du inte visste om du skulle simma eller springa hundra meter? Om du inte visste vart du skulle springa eller när du skulle vara klar?
Använd utvecklingssamtalet till att just konkretisera utvecklingen, både medarbetarens och företagets. Med hjälp av smarta mål kan du lyfta ned högt flygande visioner och göra dem genomförbara. Ett smart mål är tydligt specificerat, det är mätbart och accepterat av alla som ska bidra till att det uppfylls. Det ska vara realistiskt att genomföra målet och självklart ska det vara tidsatt så vi vet när det kan följas upp. Låt de smarta målen följa företaget och medarbetarna under hela året, vänta inte till nästa utvecklingssamtal med att stämma av. Då finns risken att inte så mycket har hänt. Bryt ned målen i delaktiviteter och följ upp minst kvartalsvis.
Först när målen har formulerats i aktiviteter blir det möjligt att stämma av. Har jag gjort det här? Vad gav det? När du stämmer av din insats får du också möjligheten att se ett resultat – och positiva resultat känns bra! Det växer du av, och om du inte uppnår det du hade förväntat dig så får du utvärdera varför och av det växer du också. Hur långt ifrån målsnöret var du? Vad var det som fattades? När du och dina medarbetare växer så fortsätter organisationen att utvecklas och ni kan fortsätta att hjälpa era kunder vars behov också – gissa vad! – utvecklas. Så spring inte för fort utan att veta vart, lycka till!
Sara Schiöld
Manusförfattare och pedagogisk rådgivare, Xtractor