Färre sömnlösa nätter – med responsiv e-learning!

Har du liksom oss legat vaken på nätterna och längtat efter den dag då du kan skapa responsiv e-learning? Kanske inte. Men troligt är att du, liksom oss, har fått frågan om ”varför fungerar inte vår e-learning på surfplattor?” eller ”kan jag göra det här testet på en mobil?”.

I så fall känner du nog också till de (nu föråldrade) lösningarna. Att skapa en version i Flash för datorer, en annan i HTML eller app-format för mobiler. Och om vi väljer ”app-vägen” – en version för iPhone, en annan för Android, en tredje för iPad. Etc.

Sant är att vi med verktyg som Articulate Storyline kan producera e-learning som blir tillgängliga i HTML5. Men – om vi med denna typ av verktyg vill skapa en god användarupplevelse på olika enheter och skärmstorlekar så behöver vi fortfarande skapa och underhålla flera versioner. I längden krångligt. I längden dyrt. Samt svårt att följa upp.

Vad är då lösningen? Vår slutsats är responsiv e-learning. En teknik som tar sin utgångspunkt i responsiv webbdesign – men nu görs tillgänglig även för mer avancerade och interaktiva webbaserade utbildningar. Detta innebär helt enkelt att ett och samma innehåll anpassas på ett intelligent sätt till olika skärmstorlekar och plattformar.

Hos Xtractor har vi sedan en tid aktivt följt och deltagit i projektet Adapt Learning. Adapt lanserades nyligen i sin första version – och erbjuder just en plattform för responsiv e-learning. Adapt innehåller också andra innovativa grepp. Utöver detta så erbjuder Adapt Learning också ett innovativt alternativ till ”nästa-knapp-navigering” – i form av att kunna skrolla sig genom innehållet. Detta kan ge helt nya typer av användarupplevelser och bidra till att helheten i din e-learning lyfts fram.

Xtractor kan redan idag erbjuda e-learnings producerande med denna plattform. Vi hoppas att vi med denna korta notis väckt din nyfikenhet – och att vi snart får mötas för att gå igenom möjligheterna med plattformsöverskridande e-learning.

Välkommen till en framtid där det räcker med en version av din e-learning. Där din e-learning på ett intelligent sätt anpassar sig efter omständigheterna. Där varje användare, oavsett enhet, får en optimal upplevelse av din e-learning. God morgon Adapt!

Rickard Skiöld

Produktchef, Xtractor