Öppen källkod – sånt är väl bara för nördar?

För inte så länge sedan var öppen källkod (eller ’open source’) något för IT-proffs och nördar. För oss andra uppfattades det ofta som något lite kryptiskt och mystiskt, eller som någon utopisk filosofi om gratis-luncher.

Just det senare, att lösningar på öppen källkod alltid blir ”gratis”, är kanske en av de vanligaste missuppfattningarna. Ett citat som försöker förklara detta är att ”open source is not free as in ’free beer’, but as in free speech”. Det handlar alltså mer om frihet, även om lösningar på öppen källkod i de allra flesta fall är avsevärt mer prisvärda än de som inte är det.

Idag är det annorlunda. Öppen källkod är idag en del av i princip varje framgångsrik programvara eller tjänst. Facebook är från grunden uppbyggt på öppen källkod. Twitter likaså – faktum är att den bas som Totara LMS använder för responsiv webbdesign, ”Bootstrap” är öppen källkod från just Twitter.

Att Google är en av de största förespråkarna för öppen källkod är knappast någon nyhet. (Bland annat så utfärdar Google varje år stipendier via Google Summer of Code till utvecklare som tar sig an öppen källkodsprojekt – något som även det kommit Moodle och Totara LMS till godo.)

Men att företag som Microsoft numera också omfamnar detta är för många fortfarande en nyhet. Till och med Apple, som knappast har öppen källkod i sina kommersiella produkter, jobbar ”under ytan” med öppen källkod. Det är inte längre bara IT-industrin som pratar eller tillämpar öppen källkod heller. Det i högsta grad innovativa elbilsmärket Tesla beslöt nyligen att, “in the spirit of the open source movement”släppa sina patent fria.

Xtractor gillar open source

På Xtractor har vi gjort vårt vägval

Tidningen Techworld publicerade nyligen en artikel med rubriken “Vi älskar öppen källkod“, där följande är ett citat vi på Xtractor är överens med:

Den som inte anammar öppen källkod hamnar snart på efterkälken

2013 insåg vi på Xtractor detta och valde att byta spår. Från att under många år själva ha utvecklat traditionell och proprietär (eller ”stängd”) programvara, valde vi att övergå till att bli en del av öppen källkodsvärlden. För oss som leverantör var detta ett spännande och utmanande steg. Från att i full utsträckning äga vår produkt (och viss mån våra kunders lösningar), beslöt vi oss för att ge våra kunder en avsevärt större frihetsgrad. Och att låta våra kunder slippa komplexa licensmodeller.

Vår slutsats är idag solklar. Totara LMS, där vi är en del av det globala utvecklarnätverket, fortsätter utvecklas i hög takt. Feedback, idéer och vidareutveckling från kunder och Totara-partners världen över kommer alla kunder tillgodo. Kundspecifika anpassningar och integrationer kan göras snabbt och enkelt. Och intresset fortsätter växa från både företag och offentlig verksamhet.

Utifrån detta har vi nu även valt att som huvudsakligt författarverktyg nyttja Adapt Learning, som även detta är öppen källkod. Även om detta verktyg ännu är ungt, så har vi redan producerat en mängd framgångsrika produktioner, och fler är på gång.

Och för den som fortsatt ändå tvivlar på att exempelvis Microsoft verkligen stödjer detta, så utvecklade Microsofts öppen-källkodsenhet nyligen en uppsättning Moodle-plugins som ger samma nya möjligheter också till Moodles kusin Totara LMS.

Så, stort tack till Microsoft, Twitter, Google och resten av open source-världen för hjälpen med att göra vårt LMS-erbjudande bättre!

Och om du inte redan är med, varmt välkommen även du till vår öppna källkodsfamilj.

 

Rickard Skiöld

Produktchef, Xtractor

 

Mer om öppen källkod

Artikel från IDG:s tidning Techworld: Vi ÄLSKAR öppen källkod

Nyhet från Microsoft: Microsofts integration av Office 365 och Moodle transformerar lärandet

Kort film som beskriver friheten och fördelarna med ett LMS baserat på öppen källkod:

 

Pedagogisk film som använder Lego för att förklara öppen källkod för icke-nördar: