Kartläsarens klagan

Jag är en usel kartläsare – fråga de av mina vänner som någon gång gjort misstaget att låta mig navigera till sjöss. Färdigheter som att läsa sjökort, kartor och att orientera sig i nya miljöer hänger ihop med den spatiala, rumsliga förmågan, enligt Howard Gardners teori om multipla intelligenser. Jag har alltså klara brister i den förmågan.

Linda Öberg, manusförfattare, Xtractor

Men det var egentligen inte navigation jag ville prata om här, utan om hur e-learning kan användas för att öva på just rumslig kännedom. Som du kanske har läst i nyhetsbrevet har vi på Xtractor precis lanserat ett nytt verktyg, e360 eLearning Panorama. Det fiffiga med detta verktyg är att det gör det möjligt att utforska en bild i 360 grader, uppåt och nedåt – ungefär som om du stod mitt inne i bilden och såg dig omkring. Du kan zooma in på detaljer och ta del av mer detaljerad information i form av texter, bilder eller filmer.

Här kan du se ett exempel på hur det kan se ut: demo.

Den här typen av teknik har använts ett tag av framförallt fastighetsmäklare och diverse karttjänster. Men vi ser förstås stora möjligheter att använda detta verktyg även i utbildning där den rumsliga uppfattningen är central, till exempel i säkerhetsutbildningar. Fördelen i detta fall är att deltagaren i lugn och ro får orientera sig i en verklighetstrogen miljö och kan öva på att identifiera risker, utan risk för ödesdigra konsekvenser om något val blir fel.

Ett annat område skulle kunna vara introduktionsutbildningar, där den nyanställda kan bekanta sig med specifika miljöer genom att vandra runt, se sig om och lära sig vad olika objekt har för funktion. Eller varför inte en kurs i navigation för fritidsskeppare? Det kanske skulle bli min räddning. Detta är bara några idéer, och vi arbetar för fullt med koncept för andra typer av utbildningar.

Vad tänker du?

Jag är nyfiken på vad du ser för användningsområden för denna typ av verktyg. Skriv in dina idéer i kommentarsfältet här nedan, eller skicka ett mail direkt till mig: linda.oberg@xtractor.se.

Låt oss ta del av din kreativitet!

Linda Öberg

Manusförfattare och pedagogisk rådgivare, Xtractor

1 comment on “Kartläsarens klagan

Comments are closed.

  1. För den som söker ännu mer inspiration – Google har precis lanserat en rejäl uppgradering av sin panoramatjänst Google Street View.

    De har nu lagt till ett 40-tal sevärda svenska platser, såsom Gamla Uppsala högar, Humlegården och Falu Gruva. Här hittar du dem: http://googlesepress.blogspot.se/2012/10/bilder-fran-40-nya-svenska-platser-nu-i.html?m=1

    Om du vill ha mer global inspiration så finns på nedanstående länk allt ifrån Amazonas till Versailles och Antarktis: http://maps.google.com/help/maps/streetview/gallery.html