På Xtractor hjälper vi våra kunder med effektiva lärplattformar utifrån Totara LMS. För den som är obekant med Totara LMS, så kan Totara beskrivas som en utökad och anpassad version av Moodle (som är en av världens populäraste lärplattformar inom skolvärlden och den akademiska världen).
Ovanpå Moodles redan rika lärplattform tillför Totara en hel del funktionalitet särskilt utformad för företag och organisationers behov, såsom exempelvis organisationshierarkier, chefslogik, certifieringar, kompetenshantering och medarbetarsamtal. Mer om Totara LMS kan du hitta här.
Både Moodle och Totara är baserade på öppen källkod, och kring bägge finns livfulla communities där användare delar erfarenheter, tipsar och hjälper varandra. Ett exempel på detta i Moodle-världen är Moodles ”Moot”, som är ett event som varje år går av stapeln på omkring 20 olika platser i olika världsdelar.
Moodle Moot Scandinavia
I början av mars var jag på Moodle Moot Scandinavia i Malmö. Moot är ett engelskt ord som betyder möte men även har betydelsen dryfta.
På ett Moodle Moot möts Moodle-användare för att dryfta olika frågor om LMS eller lärande i stort, går på workshops och föreläsningar som ofta hålls av prominenta gäster från Moodle-världen.
Detta var första gången ett Moodle Moot hölls i Skandinavien. I Malmö träffades främst skandinaver men även en hel del av andra nationaliteter. Deltagarna bestod främst av utbildningsadministratörer och kursansvariga (främst från skolor och högskolor), men även en hel del utvecklare och andra som helt enkelt var nyfikna på Moodle. Bland föreläsarna fanns både användare och en hel del Moodle-experter, inklusive ”Mr Moodle himself” i form av Moodles grundare Martin Dougiamas från Australien.
Av de aktiviteter som jag deltog i, var det två som jag, av helt olika anledningar, tyckte var extra intressanta:
Omfattande norskt kommunprojekt
KommIT är ett stort projekt där man skapat en lärportal baserad på Moodle för 450 000 anställda i Norges alla 428 kommuner. Man har nu ca 100 kurser i portalen i olika format, t ex lärarledda kurser, webbutbildningar, webinarer eller videolektioner. När användaren loggar in visas ett personligt innehåll och varje kommun bestämmer vilka kurser deras anställda ska ha tillgång till. Man har arbetat med att använda mycket befintligt både vad gäller teknik och innehåll. Projektet finansieras delvis med medlemskap från kommunerna som betalar 1 kr per kommuninvånare. Projektet påbörjades under 2013 och beräknas vara klart 2016.
En presentation om KommIT finns nedan och på denna länk.
Gamification i Moodle
Moodle-evanglisten Gavin Henrick höll en workshop om gamification i allmänhet och i Moodle i synnerhet. Meningen med gamification är att skapa motivation hos användaren för att få användaren att fortsätta genom hela utbildningen, oavsett om det är en kortare elearningkurs eller ett längre program med många aktiviteter. Detta kan man göra med olika medel som till exempel badges, levels, poäng, progresspårning eller utmaningar (quests). Dessa är alla element som förekommer i dataspel och Gavins uppmaning är ”Think like a game designer”.
I Moodle (och Totara LMS) finns en mängd standardfunktionalitet som enkelt kan användas för att ”gameifiera” en utbildning. Ytterligare funktionalitet finns tillgänglig som plugins från tredje part.
Exempel på vad man kan använda i Moodle (och Totara) är en plugin i form av progress bar för att tydligare visualisera de olika komponenterna i en kurs. Ett annat färdigt block kan användas för att visa en high score-lista från ett test, antingen på individnivå eller per grupp av deltagare. Villkorade aktiviteter kan användas för att ”belöna” eller utmana kursdeltagare. Open badges är en växande trend och något som ger ytterligare motivation för användare att genomföra en utbildning. Efter genomförd utbildning får användaren en digital badge som kan publiceras och visas upp på olika sociala medier.
Gavin Henricks presentation om gamification hittar du nedan och på denna länk:
Peter Fröhlin
Projektledare, Xtractor