Hitta den bästa idén för en lyckad utbildning

Jag blev så inspirerad av en föreläsning på TED som hölls av J.J. Abrams, som bl.a. skapade TV-serien Lost. Där berättar han om en box, en trollerilåda som han fick av sin farfar när han var liten pojke. En låda som han istället för att öppna har sparat för att låta den vara en sorts metafor för det ännu icke upptäckta i sin kreativa skapandeprocess. För varje ny arbetsplats tar han med sig trollerilådan för att påminna sig om vad det är som driver honom framåt.

Men vad har det här med utbildning att göra? Jo, jag tycker J.J. Abrams magiska box närmast går att jämföra med ett tomt papper, ett sådant som du som kund eller jag som hjälper dig med idéer till utbildningskonceptet och skriver manus ofta har som utgångspunkt. Du kan säkert känna igen dig i den där känslan när du sitter där med ett tomt papper framför dig. Ett papper som gapar stort och ber dig fylla det med nya kreativa idéer. Gärna en träffsäker idé – som i kombination med lämplig pedagogik och lättförståelig struktur – ska forma grunden till en lyckad slutprodukt, vilken kan vara t ex en film, en enskild e-learning eller ett helt utbildningsprogram. Men innan du har kommit på den där briljanta idén så förblir den ett jagat mysterium.

J.J. Abrams föreläsning får mig att tänka att det kanske är så att vi som ska generera idéer behöver ett tomt papper, och att det är det oupptäckta som driver oss framåt i den kreativa skapandeprocessen. The mystery box representerar allt som slutprodukten både kan bli och inte kan bli.

Så nästa gång vi tillsammans sitter där med all fakta och bakgrundsresearch framför oss och ska vara sådär kreativa så kanske det är okej att låta pappret vara tomt ett tag till, och att vi alla som är inblandade i utbildningsprojektet istället för att forcera fram en enskild lösning ska bli mer flexibla och ta oss tid och utrymme att låta idéerna växa fram under projektets gång. Det är kanske först då vi kan fylla det där tomma pappret med våra allra bästa idéer?

 

Tereza Kennedy

Manusförfattare, Xtractor

 

Se hela J.J. Abrams föresläsning på TED.com här: