Globalisering. Kunskap. Och gamla framtidståg

I SJ:s kundtidning Kupé kan man i senaste numret läsa en liten artikel om ett X2000-tåg. Det speciella med just detta tåg är att det har tillbringat de senaste 14 åren i Kina, men nu är på väg hem till Sverige.

När det lämnade Sverige var det ett exempel på svensk spjutspetsteknik, som man hade höga förhoppningar att kunna exportera till en mängd länder. Tåg skeppades till USA, Australien och Kina. Det var dock bara Kina som nappade, och köpte ett stycke X2000-tåg.

Men det intressanta i den här lilla historien är inte att en exportframgång uteblev, utan hur världen förändrats under denna period. När tåget anlände till Kina 1998 så var många imponerade. Tåget putsades upp med torrduk så att det blänkte. Det ritades av i kinesiska barnböcker som ett framtidståg.

Idag då? Ja, vid det här laget, bara 14 år senare, har Kina byggt häpnadsväckande 1 300 mil räls för höghastighetståg – som på modern infrastruktur kan göra dryga dubbla hastigheten jämfört med det numer lätt ålderstigna X2000. Detta är förstås bara ännu ett tecken på hur snabbt vår omvärld förändras. Där vi nyss kunde imponera med svensk high tech, får vi nu istället se exempel på att vi ofta ligger steget efter.

Stora delar av världen, på mycket kort tid, har gått från produktionssamhälle till kunskapssamhälle. Om vi inte inser detta och blir bättre på att utveckla vår egen kunskap – i våra skolor, på våra arbetsplatser – så lär vi missa framtidståget. Eller möjligen, få det i retur bättre begagnat.

Rickard Skiöld

Produktchef, Xtractor

(Artikeln ”Kinesiskt tåg kommer hem” finns publicerad i Kupé, utgiven september 2012.)