Gästblogg: Måste vi prata verklighet och sociala medier?

Allt som finns i världen när vi föds är normalt. Allt som uppfinns från det att vi föds till att vi fyller 30 år är fantastiskt spännande och ger oss möjligheter att skapa karriär och framgång.

Det som uppfinns efter att vi har fyllt 30 år är inte särskilt normalt och förmodligen början till slutet av vår civilisation till dess att 10 år har passerat och vi märker att det är ganska okej ändå.

Christina Stielli

Snart kommer den generation vi möjligen kommer att kalla ”born digital” ut i arbetslivet. Den generation som aldrig kommer att definiera om saker händer ”i verkligheten” eller på nätet. De som tappar hakan när de förstår att man inte alltid har haft internet här i världen. Och inte alltid smartphones. De som lekt med iPad mer än batteridrivna ambulanser eller självtalande dockor. De som alltid haft tillgång till det som många av oss fått uppleva födelsen av under vår livstid.

Den generationen kommer att ställa massor på ända.

De har aldrig i livet funderat på att köpa en stationär dator. De är inte särskilt stora användare av mail. De kräver interaktion, snabba återkopplingar och ständig utveckling. De kommer möjligen att, när de snabbt blivit chefer, föredra att anställa folk med barn eftersom de vet att sådana medarbetare utvecklas positivt och de kommer att anställa de som har lång erfarenhet av att spela WoW eftersom de vet att dessa förmodligen besitter ett projektledarskap som är dumt att inte nyttja. De kommer att anställa folk som kan jobba effektivt i de sociala medierna genom att skapa uppmärksamhet som vi nu kanske har lärt oss kalla konstprojekt. De kommer att kräva mobilitet och leva mobilt och de kommer att lösa de flesta problemen genom att uppfinna en app. Varför skulle de ens behöva en kontorsplats när de har sina nätverk på närmaste café med fri wi-fi?

De är våra nya medarbetare och framför allt, de är våra blivande kunder. Den förändringen många av oss har upplevt under vår livstid beträffande tillgänglighet och kommunikation har inte på något sätt avtagit eller avstannat. Det kanske bara är början på allt. Vi har hittills pratat om vad vi ska göra, nu är vi långt inne på HUR vi måste göra för att tillgodose nya målgrupper som den äldre generationen i värsta fall inte alls har hunnit ikapp.

När jag föreläser för vuxna om hur de ungas liv på nätet ser ut börjar jag med att påpeka det allra viktigaste för att vi helt ut ska kunna förstå hur den yngre generationen tänker. Det lever inte i två världar. Det lever ett liv. Och det livet lever de, och även en hel del av oss som är något äldre, på olika plattformar och på olika platser, med olika verktyg och hjälpmedel. Så varför inte lägga ner att tjata om verkligheten vs nätet. När nätet också faktiskt i allra högsta grad är verkligheten.

Christina Stielli

Christina Stielli är författare, föreläsare, bloggare, moderator och inte minst inspiratör. Mer om och från Christina finns på www.christinastielli.se.