Framtidssäkra (och flash-sanera) din elearning

Att det finns många problem med Adobe Flash Player är välkänt sedan länge. Jämfört med nyare webbstandarder är exempelvis säkerheten betydligt sämre och innehållet laddas långsammare. Detta, i kombination med hög strömförbrukning, har också inneburit att Flash aldrig fick vara med när smarta mobiler och surfplattor gjorde entré.

På sistone har det också kommit fler och fler rapporter om att Flash gradvis håller på att överges även på PC och Mac, till förmån för HTML5. Till exempel har Google under hösten börjat blockera Flash i Chrome – och till årsskiftet kommer Flash att sluta laddas automatiskt helt och hållet. Även Apple försöker skynda på utfasningen och undviker Flash så långt det är möjligt i Safari. Microsoft har ännu inte annonserat något motsvarande för sina webbläsare, men som utvecklingen ser ut är det troligtvis bara en tidsfråga innan Flash överges som webbstandard även där.

flash-safari

Det här riskerar att bli ett stort problem för alla som har webbaserade utbildningar som bygger på Flash. När Flash inte stöds längre kommer kurserna bli krångliga att använda eller inte gå att använda alls – vilket kan få svåra konsekvenser för organisationerna. Men problemen går att undvika om man bara ser till att planera för att framtidssäkra sina utbildningar i tid.

Att konvertera sina utbildningar så att de passar den nya tekniken är en bra investering. Det ökar säkerheten och gör att innehållet går snabbare att ladda. En konvertering innebär också ett gyllene tillfälle att uppdatera sina kurser med nytt och fräscht innehåll. Och viktigast av allt – man kan passa på att göra kurserna responsiva, det vill säga se till så att de fungerar optimalt även på mindre enheter som surfplattor och mobiler. Helt enkelt göra kurserna mer lättillgängliga och tilltalande för användarna.

På Xtractor slutade vi med Flash redan 2012. Numera använder vi oss av författarverktyg som bygger på den nya tidens teknik, framförallt i form av Adapt Builder. Om du vill framtidssäkra dina utbildningar och gå från Flash till responsivitet och HTML5 hjälper vi gärna till.

Kontakta oss så ger vi dig mer information om hur det går till.

 

Alexis Wiking

elearningproducent, Xtractor

 

Läs mer:

https://blog.google/products/chrome/flash-and-chrome/

http://www.wired.co.uk/article/google-chrome-killing-off-flash 

http://macworld.idg.se/2.1038/1.660727/safari-10-far-inbyggd-click-to-flash