Augmented Reality, ibland översatt till utökad verklighet, är en teknik som vinner insteg inom interaktiv utbildning. En annan teknik som säkert blir intressant framöver är ögonstyrning av datorer. På Internet finns tänkvärda exempel på hur teknikerna tillämpas idag.
Snart kommer musen och pekskärmarna att få konkurrens av kameran som styrmedel för datorer. Ögonstyrning med hjälp av kamera, så kallad eye tracking, kommer inom ett par år finnas som standard till persondatorer, i alla fall om man ska tro utvecklarna. En av dem är svenska Tobii, vars teknik i dagsläget främst används som kommunikationshjälpmedel för handikappade samt för användbarhetstester av webbsidor och program. I stället för att använda musen till att navigera dig fram på skärmen förstår datorn vad du tittar på. Om du tittar högst upp till höger så aktiveras det området som du sedan kan klicka på. Du kan zooma in och ut i bilder och dessutom kan datorn startas och stängas av automatiskt så fort du tittar på den.
Digital information i kombination med fysisk verklighet
Ögonstyrning kommer med all sannolikhet att vinna insteg inom interaktiv utbildning. En annan teknik som redan har gjort det är det som går under samlingsbegreppet Augmented Reality. På svenska betyder Augmented Reality ungefär förstärkt eller utökad verklighet. Det innebär att man projicerar ett lager av digital information över verkligheten. Det kan handla om ljud, bilder, grafik eller textbaserad information. I dagens mobiltelefoner använder man de inbyggda gps- och kompassfunktionerna för att skapa Augmented Reality-appar. Ett exempel är när man håller upp sin telefon mot en byggnad och får information om dess historia eller de företag som har sin verksamhet där. En annan vanlig typ av applikation är att ge information om restauranger, affärer och andra offentliga inrättningar i din närhet.
Inom spel har Augmented Reality kommit stort. När verkligheten blir en dimension som samspelar med den digitala öppnas oändliga möjligheter till utmaningar och förströelse. Utbildningssektorn har mycket att hämta ur att kunna placera ut digital information över verkligheten. Digitala guidade turer som till exempel arkitekturvandringar, eller turer i historiska personers fotspår, är några områden där man har börjat använda Augmented Reality. Det finns också flera exempel på hur läroböcker kan kombineras med tekniken för att ge 3D-effekter, visa film och fördjupad information.
Här är två exempel på tillämpningar med Augmented Reality: