App eller HTML5?

I dag har detta blivit en mångmiljardindustri. Användare i alla åldrar har kommit att uppskatta och gärna betala för tydliga små applikationer som snabbt kan laddas ned och som är enkla att använda.

HTML5 eller app

Sedan iPhone introducerades har en hel del hänt. Googles öppna operativsystem Android har blivit världens största plattform för smarta telefoner. Också iPad har skakat om PC-marknaden. Microsoft, som kom sent till kalaset, arbetar nu hårt för att få fart på sin nya plattform Windows Phone 7, bland annat tillsammans med Nokia.

På alla dessa plattformar kan man självklart ladda ned och använda appar. Ett problem är dock att samma tjänst behöver utvecklas och underhållas i tre olika tekniska miljöer för att fungera på alla plattformar, samt att de dessutom behöver anpassas för att fungera optimalt på surfplattor. Och vill man nå ut med samma tjänst till vanliga datorer behöver tjänsten förstås även utvecklas för vanliga webbläsare. Kort sagt, kostnaden för att utveckla och hålla en tjänst levande på alla plattformar kan lätt skena iväg.

Som alternativ till detta scenario har det länge pratats om den kommande standarden HTML5, dvs nästa steg för webben. Från att länge ha varit blott en vision är det nu ett verkligt alternativ, trots att standarden inte beräknas bli helt färdig förrän 2014. Med HTML5, och andra relaterade nya tekniker, kan webbläsaren själv klara sådant som man tidigare behövde ha insticksprogram såsom Flash för att göra, t ex visa video eller spela ljud. Och för de som vill tillhandahålla samma tjänst till användare på såväl mobiler och surfplattor som olika webbläsare är detta förstås ett stort hopp.

Ännu kan inte HTML5-byggda ”webb-appar”, som de börjat benämnas, riktigt tävla med äkta appar i fråga om snitsiga användargränssnitt eller avancerad funktionalitet. Men utvecklingen inom HTML5 går fort. Alla ledande webbläsare, både för datorer, plattor och smarta telefoner, utvecklas i högt tempo – och för varje ny version tillkommer bättre stöd. Tecken finns också på att stora aktörer, av olika skäl, väljer att upphöra med att distribuera sin tjänst som app, för att istället övergå till HTML5 och webb-app. Ett exempel på detta är Financial Times.

För oss på Xtractor föll valet sig också naturligt när vi nyligen tog fram eQuick, vår lösning för mobilt lärande. Med vår vision om att utveckla människor och organisationer, genom att vara den främsta experten på utbildning av stora målgrupper, vill vi göra våra lösningar så tillgängliga som möjligt. Oavsett tid och plats. Och oavsett vilken mobil, surfplatta eller webbläsare som varje individ föredrar.

Rickard Skiöld

Produktchef, Xtractor