(Analoga) snackisar för att lyfta digitala kurser

Vi på Xtractor älskar utbildning. Och vi är riktigt vassa på att ta fram väldigt bra kurser.

Men för att ett utbildningsinitiativ ska bli lyckat behövs det oftast mer än bara en kurs – alldeles oavsett hur bra den är. För precis som vilken produkt som helst behöver kursen marknadsföras för att få genomslag. De som ska gå kursen behöver få reda på att den finns. De behöver lockas till att vilja gå den. Och efteråt behöver de påminnas om kursens innehåll, och dessutom gärna repetera det de lärt sig.

Hur gör man då det här? Hur skapar man en snackis som både marknadsför kursen och stärker budskapet i den? Det finns förstås massor av möjligheter. Man kan till exempel skapa sociala aktiviteter, ta fram digitala utmärkelser, mejla ut repetitionsquiz och så vidare.

Men faktum är att vi har märkt att analoga tillbehör ofta väcker den där extra uppmärksamheten som man vill åt i den digitala världen i dag. Kanske är det ett uttryck för nostalgi. Kanske skapar det en spännande kontrast till det digitala materialet. Oavsett vilket så märker vi att våra kunder älskar vårt tryckta kampanjmaterial. Det ökar nyfikenheten hos deras medarbetare och håller deras intresse för ämnet uppe.

Här några exempel på analoga tillbehör som har gift sig bra med de färdiga kurser som Xtractor erbjuder:

  • Till vår kurs om informationssäkerhet har vi tryckt upp en pekbok i pixiformat (”Aj aj”), som med glimten i ögat pekar på vanliga säkerhetsmissar som många av oss gör. Vissa kunder har lagt ett exemplar av boken på alla medarbetares skrivbord, andra har lagt ut några böcker i fikarummet. Men en sak är säker: ”Aj aj” väcker medarbetarnas uppmärksamhet!

  • Vår kurs om mångfald och inkludering kompletteras med ett par dekorativa affischer som påminner medarbetarna om ämnet både före och efter kursen. För den som går nära finns det dessutom en massa intressant statistik i ramen kring den ena affischen …

  • Till vår kurs i digitalisering har vi tagit fram ett snyggt formgivet tipsblock med en massa enkla tips om hur man kan göra för att må bättre i den digitaliserade (arbets)vardagen. Blocket räcker i ett helt år om man river av ett tips i veckan. Hänger man upp blocket vid kaffeautomaten eller någon annanstans där många medarbetare passerar kommer det definitivt att börja pratas en hel del om kursen. Men också om hur vi mår digitalt. Och vad vi kan göra för att förbättra den digitala hälsan och jobba smartare i digitaliseringen!

Affischer om mångfald och inkludering.

Självklart hjälper vi på Xtractor gärna till med att ta fram (analogt och digitalt) kampanjmaterial och skapa snackisar även för dina kurser. Vill du få några exemplar av våra olika snackisar, hör gärna av dig till hej@xtractor.se (och skriv "Snackisar" i ämnesraden).

Lotta Lundbäck
Senior Learning Designer, Xtractor