Xtractors julgåva – modern teknik till skola i Swaziland

Xtractor arbetar med bistånd som ligger i linje med vår vision, att utveckla och utbilda människor och organisationer. För oss är det också viktigt att minimera administration och omkostnader, för att säkerställa att så mycket som möjligt kommer de utsatta till del. Av denna anledning har vi, utan andra mellanhänder än en personligt bekant, överräckt åtta nya iPads till Musa Mdwli som är rektor på Ezulwini Catholic Primary School i Swaziland.

Swaziland är ett av Afrikas fattigaste länder och har drabbats hårt av HIV och Aids. I Swaziland är grundskolan sjuårig varav fyra år är kostnadsfria, skolgång är dock inte obligatoriskt och endast 75 % av barnen går i skolan. Den skola Xtractor arbetar med har 710 elever. 200 av dessa elever är föräldralösa.

Rektor Musa Mdwli är en riktig eldsjäl och tränar även skolans fotbollslag. Han är noga med att hålla kontakt med elever som slutat på skolan och är med rätta stolt över att tre av eleverna har fått plats på ett universitet. Musas uppmuntran och engagemang är ovärderlig för barnen och hans motto är ”in order to live like a king, you must work like a slave”.

Surfplattorna kommer att användas av lärare för att förbättra och modernisera undervisningen på skolan.

Swaziland

Musa Mdwli, rektor på skolan, tillsammans med Xtractors representant Richard Kendrick.

Swaziland2

Elever på Ezulwini Catholic Primary School.