Tillgänglighet värt att upp­märksamma

Svart ruta med texten "Oh my #GAAD - it's Global Accessibility Awareness Day!" i.

Den tredje torsdagen i maj är den årliga dagen för att sprida uppmärksamhet om vikten av tillgänglig digital design globalt. Eller GAAD, Global Accessibility Awareness Day, som dagen kallas. I år inträffar denna dag alltså den 21 maj – imorgon när detta skrivs.

I likhet med många andra “dagar” (såsom kvinnodagen) så vore det ju önskvärt om dagen inte skulle behövas överhuvudtaget. Att betydelsen av tillgänglighet skulle vara självklar för alla oss som arbetar med digitalt innehåll. Att vi alla, alltid eftersträvar inkluderande design. Och att vi har insikt och kompetens för att skapa bästa möjliga upplevelse för alla användare.

Tills den dagen har kommit så vill vi gärna sprida ordet om GAAD, som nu är inne på sitt nionde år. Besök gärna GAAD:s webbplats och ta del av en mängd nyttig information och aktuella evenemang kring tillgänglighet.

Xtractor och tillgänglighet

På Xtractor har vi under senare år omfamnat tillgänglighet ordentligt. Vi har, i samverkan med våra partners och leverantörer, jobbat på att förbättra tillgängligheten i våra verktyg och plattformar. Vi har fördjupat och spridit vår kompetens inom tillgänglighet. Och vi har tillsammans med våra kunder levererat såväl utbildningar som lärplattformar som uppfyller högt ställda tillgänglighetskrav.

Porträtt av Johanna Lundgren, Frida Fredblad och Anna Jönsson.

Som en del av vår ständigt pågående kompetenshöjning så har ytterligare två Xtractor-medarbetare nyligen certifierat sig inom WCAG-standarden, läs gärna mer i posten nedan.

Två nya kollegor WCAG-certifierade
Skärmbilder ur utbildningen på olika enheter.

Ta gärna även del av vår leverans som vi gjort tillsammans med IfA, Intresseföreningen för Assistansberättigade. Denna består av en webbaserad utbildning inom ämnet personlig assistans, där många i målgruppen har stora behov av en hög tillgänglighetsnivå på utbildningen. Läs mer på länken nedan.

E-learning om presonlig assistans