Frukostseminarium: Tillgängligt digitalt lärande – stänger du ute vissa eller släpper du in alla?

2018-10-08 Nyheter

Ja, vi vet att frågan kan låta konstig. Men faktum är att vi i vårt skrå fortfarande utestänger många av de användare vi vill nå. Oftast sker det omedvetet, och sannolikt aldrig sker det med uppsåt. Slutresultatet blir likväl att vissa deltagare får onödiga svårigheter att tillgodogöra sig ditt innehåll, och andra kanske inte kan ta del av det alls.

På Xtractor tog vi för cirka fem år sedan ett krafttag för att driva på vår bransch mot mer tillgänglighet avseende var och hur vi kan konsumera digitalt lärande. Vi bestämde oss för att omfamna responsiv webbdesign i våra utbildningsproduktioner, i författarverktyg och LMS. Därmed öppnade vi upp för deltagarna att nå sitt lärande via mobil, surfplatta eller dator.

Nu är det dock hög tid för att ta tillgänglighet i digitalt lärande till nästa nivå

Xtractor hjärta tillgänglighet

Vi vet att en betydande andel av våra användare har olika typer av funktionsvariationer. Det kan gälla läs- och skrivsvårigheter, koncentrationssvårigheter, nedsatt syn eller hörsel. Det kan också handla om tillfälliga funktionsnedsättningar, en bruten arm, en tennisarmbåge, eller att försöka tillgodogöra sig innehåll i en stökig miljö. Listan kan göras lång.

Det fina är att vi nu med rätt teknik – och genomtänkt design – kan stödja dessa användare och ta bort många onödiga hinder. Och som bonus ofta göra användarupplevelsen bättre för alla våra användare.

Om detta vill vi prata med dig. Vi hoppas att du kan komma loss på en frukost i november!

Om seminariet

På seminariet kommer du bland annat få svar på följande frågor:

  • Tillgänglighet – varför ska vi bry oss?
  • Vad krävs för att göra digital utbildning tillgänglig?
  • Hur jobbar vi på Xtractor med tillgänglighet – och hur stöds detta av våra verktyg och plattformar (LMS och författarverktyg)?

Du kommer även att få möjlighet att själv få uppleva hur det är att ta del av digitalt innehåll med simulerad funktionsnedsättning. Det kommer också finnas tillfälle att få prata med olika representanter från Xtractor, samt från våra medarrangörer Useit (tillgänglighetsexperter) och ReadSpeaker (webbuppläsningsverktyg).

Varmt välkommen!

När: Tisdag 27 november 2018, kl 8.00 – 9.30
Var: Rörstrand Slott & Konferens, Rörstrandsgatan 5, Stockholm
Pris: Seminariet är kostnadsfritt

Anmälan

Om du har några frågor, kontakta oss gärna på hej@xtractor.se

 

PS. Vi vet att många inom offentlig sektor har frågor som är relaterade till EU:s aktuella webbtillgänglighetsdirektiv samt kring hur man uppnår riktlinjerna WCAG 2.0 AA och WCAG 2.1 AA i sin e-learning och LMS. På detta seminarium kommer vi inte specifikt gå igenom denna lagstiftning och riktlinjer på djupet, utan främst beröra tillgänglighet ur ett bredare perspektiv. Men självklart kommer det också finnas möjligheter att ställa frågor och prata med oss om detta.