Seminarium: Tillgängligt digitalt lärande – stänger du ute vissa eller släpper du in alla?

Den 27 november 2018 anordnade Xtractor frukostseminarium på temat “Tillgängligt digitalt lärande – stänger du ute vissa eller släpper du in alla?”. Detta seminarium anordnades ihop med Useit (konsultbolag inom användbarhet och tillgänglighet) samt ReadSpeaker (lösningar inom text-till-tal, som bland annat fungerar ihop med Totara Learn och Adapt Builder).

Här nedanför hittar du mer information från seminariet.

Från seminariet

Kort film om begrepp kring tillgänglighet

 

Presentationen från seminariet

Om du har frågor kring tillgänglighet i relation till digital utbildning, exempelvis hur du kan uppnå WCAG 2.0 AA i din e-learning eller ditt LMS, hör gärna av dig till oss på hej@xtractor.se.

Moa och Frida presenterar, framför skärm med texten "Utgå från de som har det svårast, så blir det enklare för alla!".

Detta seminarium har redan ägt rum. Anmäl dig gärna till vårt nyhetsbrev via formuläret på denna sida, eller följ oss på linkedin för att få information om kommande seminarier.

Om seminariet

Tillgängligt digitalt lärande – stänger du ute vissa eller släpper du in alla?

Ja, vi vet att frågan kan låta konstig. Men faktum är att vi i vårt skrå fortfarande utestänger många av de användare vi vill nå. Oftast sker det omedvetet, och sannolikt aldrig sker det med uppsåt. Slutresultatet blir likväl att vissa deltagare får onödiga svårigheter att tillgodogöra sig ditt innehåll, och andra kanske inte kan ta del av det alls.

På Xtractor tog vi för cirka fem år sedan ett krafttag för att driva på vår bransch mot mer tillgänglighet avseende var och hur vi kan konsumera digitalt lärande. Vi bestämde oss för att omfamna responsiv webbdesign i våra utbildningsproduktioner, i författarverktyg och LMS. Därmed öppnade vi upp för deltagarna att nå sitt lärande via mobil, surfplatta eller dator.

Nu är det dock hög tid för att ta tillgänglighet i digitalt lärande till nästa nivå

Vi vet att en betydande andel av våra användare har olika typer av funktionsvariationer. Det kan gälla läs- och skrivsvårigheter, koncentrationssvårigheter, nedsatt syn eller hörsel. Det kan också handla om tillfälliga funktionsnedsättningar, en bruten arm, en tennisarmbåge, eller att försöka tillgodogöra sig innehåll i en stökig miljö. Listan kan göras lång.

Det fina är att vi nu med rätt teknik – och genomtänkt design – kan stödja dessa användare och ta bort många onödiga hinder. Och som bonus ofta göra användarupplevelsen bättre för alla våra användare.