ATG utbildar spelombuden i sin nya terminal

ATG tar just nu sats för att byta ut spelterminalerna hos sina spelombud. Trotjänaren Totomaten ska under 2013 ersättas av ATG Terminalen. Innan dess ska 10.000 medarbetare hos spelombuden utbildas i den nya terminalen.

Även om utvecklingen inom spel på trav och galopp går mot Internet och mobilapplikationer, spelar fortfarande 60 procent av ATG:s kunder hos ombuden. De fyller en viktig funktion som social mötesplats och nu satsar ATG på nya spelterminaler. Förutom för spel på hästar används terminalerna för att förmedla olika tjänster.

En förutsättning för att utrullningen av ATG terminalen ska lyckas är att de 2.000 ombuden med tillsammans 10.000 medarbetare får relevant utbildning. De behöver lära sig ny teknik och nya funktioner, så att de kan hantera ATG Terminalen när den står på plats.

– Vi passar på att ta fram två utbildningar; en för befintliga ombud som behöver lära sig den nya terminalen och en för nya ombud som också behöver lära sig allt om ATGs produkter och hur de fungerar. Det är också väldigt viktigt att ett ombud kan de regler som finns för spel, säger Camilla Mikkelsen, projektledare på ATG:s IT-avdelning och ansvarig för driftssättningen av ATG Terminalen.

Utbildningsformen är e-learning. För att lära sig spelen och ATG Terminalen fokuserar Xtractor på att skapa verklighetstrogna, interaktiva utbildningar där deltagarna till exempel får träna på att fylla i spelkuponger.

– Det är viktigt för oss att veta vilka som genomfört utbildningen. Därför kommer vi använda eGate för att administrera och följa upp utbildningen. För deltagarna är lösningen smidig. De når utbildningarna via vår ombudsportal, avslutar Camilla Mikkelsen.