Adapt – en blivande världsstandard för e-learning?

Projektet Adapt Learning har nu pågått i drygt ett år. Ännu finns Adapt enbart som ramverk för att producera e-learning, dvs som e-learningskapare behöver man kunna en del teknik för att skapa utbildningar med detta verktyg. Redan före årsskiftet kommer dock själva författarverktyget att lanseras, med ett författarvänligt användargränssnitt. Utifrån det vi har sett så kommer detta att ge en riktigt vass kombination av enkelhet och kreativ flexibilitet.

Adapt_Learning

På Xtractor så är vi i full gång med att producera e-learning i Adapt. Statens medieråds uppmärksammade utbildning i kritisk mediegranskning “Är du redo för det nya medielandskapet” är ett exempel, men även kunder som Bonanza, 3 och Finanskompetens (bildexemplet nedan) är på gång att inom kort rulla ut nyskapande utbildningar framtagna med Adapt.

 

Finanskompetens_Laptop2

Finanskompetens_Mobil   Finanskompetens_Mobil2

Hittills så har intresset för Adapt mest kretsat kring att det, på ett idag unikt sätt, stödjer responsiv webbdesign och därmed ger en optimal upplevelse oavsett vilken enhet (dator, surfplatta, mobil) deltagaren använder. Men allt fler börjar också få upp ögonen för de nya innovativa sätt som e-learning kan presenteras med detta verktyg, där det slentrianmässiga och trötta “next-next-finish-paradigmet” kan få ett slut.

Att Adapt, i likhet med Totara, baseras på öppen källkod innebär förstås också att varken innovationstakten eller den globala spridningen lär avta framöver. På Xtractor kommer vi fortsätta dra våra strån till stacken, både genom att tillsammans med våra kunder skapa grymma produktioner och genom att bidra till att vidareutveckla själva verktyget.