MÅ BRA DIGITALT – EN KURS OM DIGITALISERING OCH HÄLSA
Vad händer med vår hälsa i digitaliseringen? Vad kan vi göra för att må bra trots tekniken? Och hur kan vi använda tekniken för att må bättre?
Vår kurs ”Må bra digitalt” är späckad med intressanta fakta och praktiska tips för både jobbet och fritiden. Med tanke på den lavinartade ökningen av ohälsa i samhället är det en kurs som är relevant för precis alla.
Prova på kursen själv
Fyll i detta formulär så får du ett kostnadsfritt prova-på-konto, där du fritt kan ta del av alla kurser i Xtractors kursskafferi under sju dagar.

Vår ämnesexpert
Pia Stider, rådgivare inom hållbar digital transformation på Exobe
Vad är utmärkande för kursen?
Vi har valt att ta fram en kurs med en positiv utgångspunkt, kryddad med massor av konkreta tips i både det stora och det lilla formatet. Tanken är att deltagarna ska börja fundera över hur deras egen tillvaro ser ut och få inspiration att genomföra förändringar, både hemma och på arbetsplatsen.
I kursen varvas bland annat filmer, frågor, texter och olika interaktiva moment med poddar, där vår ämnesexpert berättar och förklarar på ett enkelt och intresseväckande sätt.
Vad är syftet med kursen?
Kursen ska:
- göra deltagarna uppmärksamma på hur digitaliseringen påverkar arbetsmiljön och hälsan.
- lära deltagarna att må bra i digitaliseringsprocessen – med hjälp av och trots tekniken.
Hur lång är kursen?
Kursen tar sammanlagt drygt 50 minuter att gå igenom. Den består av sex kapitel:
- Stress
- Fokus och ofokus
- Får din hjärna vad den behöver?
- Den digitala arbetsplatsen
- Vilken strategi använder du?
- Förändring – hur lyckas du?
I linje med ämnet rekommenderar vi att ni uppmanar deltagarna att gå igenom ett kapitel i taget – till exempel en gång i veckan under en sexveckorsperiod.
Hur är innehållet kvalitetssäkrat?
Vi har tagit fram kursen i samarbete med ämnesexperten Pia Stider, som är konsult och specialist på ledning och styrning av hållbar digital transformation på företaget UClarity. (Se kontaktuppgifter längre ner på sidan.)
Det går också att bygga på kursen med föreläsningar och utbildningsprogram som UClarity tillhandahåller separat.
Finns kursen på flera språk?
Ja, kursen finns på både svenska och engelska.
Får man något på köpet?
Absolut!
Vi bjuder på en Adapt Builder-licens som låter er redigera kursen efter eget tycke och smak.
Dessutom bjuder vi på ett fint formgivet tipsblock med 52 tips för att må bra digitalt. Häng upp det vid kaffeautomaten eller någon annanstans där många medarbetare stannar till, och låt dem riva av ett blad i veckan eller när andan faller på.


Tipsfilm
Titta på vår korta film, där vi delar med oss av några av de många tipsen från den webbaserade kursen:
Textalternativ
Går det någonsin mer än en timme utan att du kollar din telefon? Och har du svårt att fokusera på en sak i taget? Blir du distraherad av din telefon så fort du får en notis?
Vi lever i ett uppkopplat samhälle. Men hur påverkar egentligen digitaliseringen din hälsa och din arbetsmiljö? Det här är några saker som du kanske inte visste om hur digitaliseringen påverkar dig:
- Din hjärna kan bara vara riktigt koncentrerad i 2–3 timmar per dygn. Det är bland annat därför vi trycker i oss kaffe och socker – för att orka med en hel arbetsdag.
- För de flesta är hjärnans koncentrationsförmåga störst på förmiddagen. Det är alltså mer eller mindre slöseri att ägna den delen av dagen åt rutinarbete som mejl och enklare möten. Försök att i stället vika förmiddagen åt uppgifter som verkligen kräver din koncentration.
- När det finns datorer och mobiler med i rummet försämras det sociala samspelet och det blir svårare att fokusera. Datorn och mobilen är så klart viktiga verktyg på många möten. Men fundera medvetet på när de faktiskt inte behövs, utan mer riskerar att störa. Och nästa gång du bjuder in till ett sådant möte: skriv gärna redan i kallelsen att det ska vara mobil- och datorfritt.
Visst är det viktigt att förstå hur vi påverkas av vår digitala miljö, för att vi ska kunna förändra den? I Xtractors kursskafferi finns en kurs som handlar om hur du kan må bra digitalt på din arbetsplats.